logo fekvő

+3630 165 7079

Az online marketingről érthetően

marketing fajták
Facebook
Email
LinkedIn
Print

CÉLJA:

Az online marketingnek számos célja lehet, de általában az a célja, hogy a cég elérje a célközönségét az interneten keresztül, növelje a márkaismertségét és az ügyfelekkel való interakciót, valamint növelje az értékesítéseket. Az online marketing eszközei lehetnek például keresőhirdetések, közösségi média-posztok, e-mailek, tartalommarketing, stb. A cél az, hogy a cég elérje a célközönségét és felkeltse az érdeklődésüket a termékei vagy szolgáltatásai iránt.

Az online marketingnek további céljai is lehetnek, például a cég online megjelenésének javítása, a cég online kapcsolatainak növelése, az ügyfelek megtartása, stb. A célok meghatározása előtt fontos megvizsgálni a cég céljait és stratégiáját, valamint a célközönség igényeit és szokásait. Így lehet meghatározni, hogy mely eszközökkel lehet a leginkább hatékonyan elérni a kívánt célokat.

FAJTÁI:

Az online marketingnek számos faja létezik. Néhány példa az online marketing különböző fajtáira:

 1. Keresőmotor-marketing (Search Engine Marketing, SEM): célja a weboldalak előkelő pozícióinak elérése a keresőmotorok eredményoldalain (SERP). Ennek két alapvető formája van: a keresőoptimalizálás (SEO) és a keresőhirdetések (SEA).
 2. Közösségi média-marketing (Social Media Marketing, SMM): célja a közösségi média felületeken való megjelenés, a követők számának növelése és az ügyfelekkel való interakció.
 3. Tartalom-marketing (Content Marketing): célja a célközönség számára értékes tartalmak létrehozása és megosztása, hogy az ügyfelek érdeklődését felkeltsék és megtartsák, és hogy a cég termékei vagy szolgáltatásai iránti érdeklődést növeljék.
 4. E-mail-marketing: célja az ügyfelek e-mail címére küldött reklámüzenetek útján történő értékesítési lehetőségek kínálása.
 5. Influencer-marketing: célja a márkák termékeinek vagy szolgáltatásainak népszerűsítése olyan személyek segítségével, akiknek nagy követőtáboruk van a közösségi médiában.
 6. Online értékesítési marketing: célja az ügyfelek meggyőzése termékek vagy szolgáltatások megvásárlására az interneten keresztül.
 7. Remarketing: célja a látogatók újra célba juttatása a weboldalon keresztül történő értékesítések elősegítése érdekében.

Ez csak néhány példa az online marketing különböző fajtáira. A marketing területe nagyon összetett, és folyamatosan új módszerek és technikák kerülnek bevezetésre.

MARKETING STRATÉGIA ELKÉSZÍTÉSÉNEK FŐ SZEMPONTJAI:

 1. Célok meghatározása: Először is meg kell határozni, hogy milyen célokat szeretnénk elérni a marketinggel. Lehet például cél a márkaismertség növelése, az új ügyfelek szerzése, a meglévő ügyfelek megtartása, stb. A célok meghatározásakor fontos, hogy mérhetőek legyenek és elérhetőek.
 2. Célközönség meghatározása: Meg kell határozni, hogy kik a célközönségünk, és milyen igényeik vannak. Ennek segítségével könnyebb lesz meghatározni, hogy mely marketingeszközökkel lehet a leginkább hatékonyan elérni őket.
 3. Konkurencia elemzése: Meg kell vizsgálni, hogy milyen marketingstratégiákat alkalmaznak a versenytársak, és hogy milyen eredményeket érnek el velük. Ennek segítségével könnyebb lesz kitalálni, hogy milyen új és egyedülálló módszereket lehet alkalmazni a célok eléréséhez.
 4. Erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek elemzése (SWOT-elemzés): A SWOT-elemzés segítségével meg lehet határozni a cég erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit. Ennek segítségével könnyebb lesz meghatározni, hogy milyen marketingeszközökkel lehet a leginkább hatékonyan elérni a célokat.
 5. Marketingmix meghatározása: A marketingmix a termék, ár, hely és kommunikáció eszközeinek összességét jelenti. Meg kell határozni, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást akarunk értékesíteni, milyen áron, hol és hogyan akarjuk elérni a célközönséget, valamint milyen eszközök